KHAT THULUTH PDF

Thuluth is a script variety of Islamic calligraphy invented by Ibn Muqlah Shirazi. The straight angular forms of Kufic were replaced in the new script by curved and . The straight angular forms of Kufic were replaced in the new script by curved and oblique lines. In Thuluth, one-third of each letter slopes, from which the name. Posted in corporate gift, Khat Thuluth, Uncategorized. Tags: doa kebaikan, doa khat thuluth aadi, free gift, khat, Khat Diwani, Khat Kufi Murabba’, Khat Nasakh.

Author: Daisida Kajilabar
Country: Dominica
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 20 December 2017
Pages: 27
PDF File Size: 10.87 Mb
ePub File Size: 18.35 Mb
ISBN: 238-2-91368-846-3
Downloads: 41415
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mezibar

Sebahagian daripada siri tentang Kebudayaan Islam.

Skrip ini muncul buat kali pertamanya dalam kurun ke M kurun keempat Hijri. Bentuk lurus dan bersudut skrip Kufi digantikan dengan skrip garisan yang melengkung dan condong oblik. Dalam skrip Thuluth, satu pertiga setiap huruf condong, dari mana datangnya nama skrip.

69 best Lauhah Khat Thuluth images on Pinterest in | Arabic font, Caligraphy and Islamic art

Ia skrip besar dan anggun, digunakan pada hiasan masjid dalam Zaman Pertengahan. Beberapa gaya khat lain berkembang daripada Thuluth melalui perubahan kecil bentuk.

  FYNE GIRLZ MAGAZINE PDF

Sumbangan terulung kepada pengembangan skrip Thuluth berlaku pada zaman Empayar Uthmaniyyah dan tiga gelombang berturut-turut, yang disebut ahli sejarah seni Uthmaniyyah sebagai fhuluth Khat”:. Thuluth digunakan untuk menulis tajuk surah -surah al-Qur’an.

Bebrapa salinan tertua al-Qur’an ditulis dalam gaya Thuluth. Salinan-salinan terkemudian ditulis dengan penggabungan Thuluth dengan sama ada skrip Naskh atau Muhaqqaqsementara selepas abad ke, skrip Naskh digunakan secara ekslusif.

Thuluth (seni khat)

Satu ciri penting skrip Thuluth script ialah penggunaan Harakat “Hareke” dalam bahasa Turki untuk mewakili bunyi vokal nahudan tanda-tanda ghuluth direka untuk mencantikkan skrip. Harkat nahu mengikut hukum biasa skrip Arab, tetapi tanda ‘seni’ mengikut peraturan tersendiri dari segi tempat dan kumpulan. Satu kaedah kumpulan ialah dengan mengasingkan tanda yang terletak di bawah huruf daripada tanda di atas huruf.

Peraturan gaya membolehkan daya cipta lebih dari segi bentuk dan arah. Semenjak rekaannya, Thuluth telah menghasilkan beberapa jenis skrip khat, dan telah membenarkan banyak perubahan sepanjang tempoh pengembangannya.

Thuluth Jeli dibangunkan untuk diguna pada panel-panel besar, seperti batu nisan dan sebagainya. Skrip khat Muhaqqaq dikembangkan dengan melebarkan bahagian-bahagian mendatar Thuluth.

  HISTOLOGIE DES GLANDES SALIVAIRES PDF

Skrip Naskh juga dikembangkan daripada Thuluth, dengan menyerapakan beberapa perubahann seperti memperkecilkan saiz dan kehalusan penulisan. Tevki ialah versi Thuluth yang diubah suai dan kecil. Berkemungkinan besar skrip Ruq’ah dikembangkan daripada gaya Thuluth, dan Naskh, yang sendirinya dikembangkan daripada Thuluth. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Utrecht, The Netherlands, August 23—28,p.

Diambil daripada ” https: Rencana yang mengandungi teks bahasa Parsi Rencana yang mengandungi teks bahasa Turki Rencana yang mengandungi teks bahasa Arab. Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Dalam projek lain Kaht Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Portal Islam L b s. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Thuluth seni khat.